Toiminnallisia vinkkejä tunnetaitojen harjoitteluun!

Toiminnallisia vinkkejä tunnetaitojen harjoitteluun!

Tunteet ovat läsnä aina ja kaikkialla, joka hetkessä, kun olemme vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. Tunteet tuovat meille tärkeää tietoa meistä itsestämme. Ne kertovat, mistä kiinnostumme, mitä rakastamme, mistä innostumme, mitä inhoamme, mikä tekee meidät iloisiksi tai surullisiksi. Mutta tunteet voivat johtaa myös harhaan ja saada toimimaan äkkipikaisesti, jopa niin nopeasti ettei ehdi edes ajatella. Jotkut lapset ovat luonnostaan taitavampia tunteiden kanssa, mutta toiset tarvitsevat enemmän tukea tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelussa. 


Tunteet heräävät meissä usein hyvästä syystä, mutta ne voivat olla epätarkkoja ja jäsentymättömiä, kokijalleen jopa pelottavia. Ajattelua ja järkeä tarvitaan tunteiden kaveriksi. Tunnetaidot auttavat meitä ymmärtämään omia tunteitamme ja luovat yhteyden tunteiden ja ajattelun välille. Tunnetaidot antavat voimavaran joka puskee elämässä eteenpäin vaikeinakin hetkinä. Missä iässä tahansa on mahdollista oppia lisää tunteista, niin omista kuin toistenkin. Tunnistamaan ja nimeämään tunteita, säätelemään omia tunnereaktioita, vaikuttamaan vuorovaukutuksessa toisten tunteisiin ja pohtimaan tunteiden taustalla vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtämään miksi tunnen näin ja mikä toisen tunteet on saanut aikaan. Tunnetaitoja ei kuitenkaan opita itsestään. Niitä tulee opetella ja opettaa. Me Kaapusilla tuomme tunnetaitojen harjoittelun luonnolliseksi osaksi lapsuutta.


Tässä artikkelissa kaapuset ovat osana liikuntahetkiä! Niinpä! Myös liikuntahetkissä syntyy paljon tunteita. Innostusta ja iloa yhdessä tekemisestä ja onnistumisista, mutta myös vihaa ja jopa häpeää, jos kokee ettei osaa yhtä hyvin kuin muut. Juttele näistä tunteista lasten kanssa kaapusten tunnekorttien tuella ennen harjoitteiden toteuttamista. 


Nämä toiminnalliset tunnetaitoharjoitteet liikuntahetkiin ovat lasten mieleen, ja kaapusten avulla ne on helppo toteuttaa. Kaikki artikkelin vinkeissä tarvittavat välineet löytyvät lähes jokaisesta päiväkodista, lisäksi tarvitset vain Kaapusten tunnekortit. Kuusi valmista vinkkiä liikuntahetkiin Kaapusten tunnekorttien kanssa:

  1. Laita eri puolelle huonetta muutamia Kaapuset tunnekortteja. Aikuinen sanoo tunteen, jonka lapset etsivät. Liikkumisen tapoja tunteelta toiselle voi olla erilaisia, mm. hypi tasajalkaa, juokse, hypi yhdellä jalalla, kävele takaperin, kävele varpaillaan, konttaa, kulje kyykyssä, kieri jne. Näin saat yhdistettyä liikkeen ja tunteiden tunnistamisen. 
  2. Kiinnitä seinälle muutamia kaapusia eri korkeuksille. Mihin tunteeseen saakka pääsi yltää? Mihin yllät koskettamaan? Mihin yllät hyppäämällä? Mihin kurottamalla? Mihin tunteeseen saakka yllät kyykyssä? Pääsetkö yhtä matalalle kuin alimpana oleva kaapunen? Mikä tunne on kaikkein matalimmalla, entä korkeimmalla? 
  3. Haastavammassa versiossa kaapuset kiinnitetään riviin ja kaapusia kosketetaan ohjeen mukaan esim. Kosketa vihaista kaapusta kädellä, iloista varpaalla, kateellista polvella jne. tai vaihtoehtoisesti kokeillaan mihin kaapuseen saakka yltää polvella, nenällä, varpaalla, kyynärpäällä jne. 
  4. Seuraavaksi toiminnallista kaveritaitojen harjoittelua. Aseta eri puolille huonetta tunnekortteja. Kysy millainen tunne sinulle tulee, kun kaveri tönii, aikuinen kehuu, kaveri pyytää leikkiin yms. Lapset etsivät tunteen, joka hänelle tulisi. (Huom! ei ole oikeita ja vääriä vastauksia.)
  5. Sitten otetaan tuntumaa tunnekehoyhteyteen, eli siihen, että tunteet todella tuntuvat kehossa. Ota valmiiksi tunnekorteista esimerkiksi iloinen, surullinen ja vihainen. Aseta ämpäri keskelle huonetta ja levitä palloja tai hernepusseja huoneeseen. Lue vihaisen kaapusen loru ja kerätkää sitten pussit/pallot hartiat korkealle nostettuina, tömistellen ja hampaita kiristellen. Sitten luetaan iloisen kaapusen loru ja kerätään iloisesti liikkuen ja surullisena laahustetaan jalkoja maata myöten vetäen. Tehtävää tukee taustamusiikki/äänet. Esim. ukkonen, linnunlaulu ja vesisade.
  6. Maa, meri, ilma leikkiä voi soveltaa myös tunnekortteihin.

Olemme itse testanneet vinkkejä yli 3 vuotiaiden kanssa, mutta osaa voi hyvin soveltaa myös pienten ryhmiin! 

Iloa ja oivalluksia liikuntahetkiin kaapusten kanssa! Tunteet antavat sävyt elämään.


Tästä omat kaapusetKommentit