Tuiki tuiki tähtönen- jumppa

Tuiki tuiki tähtönen- jumppa

Emotion muodostuu sanoista energy in motion. Tämä tunteiden englanninkielinen nimitys kuvaa hyvin sitä, mitä tunteet ovat, tunteet ovat energiaa, jotka tuovat elämyksen. Tunteiden synnyttämät energiat saavat meissä aikaan erilaisia fysiologisia reaktioita, kuten sykkeen kiihtymisen jännityksestä, hymyn nousemisen huulille ilosta tai kyynelten kihoamisen silmiin surusta. Ihan jokainen tunne saa meissä aikaan jonkinlaisen kehon reaktion, eikä kaikkia niitä ole aina aivan yhtä helppoa tunnistaa, kuten edellä mainittuja. Mitä enemmän tunteitaan oppii tunnistamaan, sitä paremmin niitä on mahdollista oppia myös käsittelemään ja löytämään keinoja tunteiden aikaansaamien energioiden tiedostetulle purkamiselle.

Tunteiden kehoomme keräämän energian purkamiseen on olemassa erilaisia keinoja. Juttelu jonkun turvallisen ihmisen kanssa voi helpottaa mieltä. Toisille taas liikunta voi olla toimiva keino purkaa erilaisia tunnetiloja. Kokeilemalla ja havainnoimalla löytää itselleen sopivia tapoja. 

Kehomme tarvitsee liikettä siis monin tavoin, jotta voimme kokonaistavaltaisesti hyvin. Se ei pelkästään auta meitä pitämään kehoamme kunnossa vaan myös purkamaan tunteitamme. Tunteiden energian purkaminen vaatii aina jonkinlaista liikettä, olipa se sitten suun liikettä, vieriviä kyyneliä, tiukkaa halaus tai kehon liikettä. 

Lapsi voi alkaa leikin keinoin opettelemaan ja havainnoimaan sitä, miten erilaiset teot vaikuttavat omaan mielialaan ja tunteisiin. Me puhuimme tänään eskareiden kanssa siitä, kuinka tärkeää liikunta on meidän hyvinvoinnille. Liikunta ei nimittäin pelkästään auta meitä pitämään kehoamme kunnossa vaan myös purkamaan tunteitamme. Tällä kertaa vinkissä havainnoidaankin sitä, miten jumppahetki vaikuttaa meihin. Vieläpä jumppahetki jossa tuttu joululaululeikki onkin muuttunut jumpaksi! Jutelkaa siitä, kuinka tärkeää liikunta on meidän hyvinvoinnille ja jumpatkaa Tuiki tuiki tähtösen tahtiin. Miltä olo tuntui ennen jumppaa ja sen jälkeen? Minkälaisia havaintoja teitte? 

Meillä jumppaaminen teki lapset iloisiksi ja innostuneiksi. Oli myös vähän jännää, kun tuttu laululeikki muuttuikin jumppahetkeksi! Osasta Tuiki tuiki tähtönen perinteisenä versiona on tylsä, mutta jumppaversioon lähtivät kaikki innolla mukaan. Lapsissa energiaa, myös tunne-energiaa riittää ja energian keräytyessä levottomuuden tunnettakin voi helpottaa purkamalla tunne-energiaa liikkumalla! Siihen täytyy vain antaa mahdollisuus.


Tallenna kuva koneelle, tulosta ja eikun jumppaamaan!


Liikunta voi myös lisätä lasten yhteenkuuluvuuden ja ystävyyden tunnetta sekä läheisyyden kokemusta. Nämä tunteet tukevat myönteisen minäkuvan ja identiteetin kehittymistä, mutta myös lisäävät kiinnostusta sekä vahvistavat motivaatiota liikkumiseen.


Lue myös tämä: Mitä hyötyä tunnetaidoista on?

Kommentit