Osa 2. Harjoituksia lapsen tunnekehoyhteyden vahvistamiseen - Tunnustelupussi

Osa 2. Harjoituksia lapsen tunnekehoyhteyden vahvistamiseen - Tunnustelupussi

Kun sinulla on jokin tunne, et voi itse nähdä sitä. Paitsi, jos menet peilin eteen, saatat nähdä, että suusi hymyilee tai silmistäsi vuotaa kyyneleitä. 

Vaikka omaa tunnetta ei näe, voit silti tunnistaa sen, sillä tunne on sinun sisälläsi ja tuntuu kehossasi. Pelko saattaa esimerkiksi saada polvet tärisemään ja sydämen pompottamaan. Tunteen tunnistaakin sitä näkemättä, koska omat tunteet tunnistetaan siitä, miltä kehossa tuntuu. 

Tunnustelupussi on yksinkertainen tapa havainnoida lasten kanssa sitä, että vaikka jotain ei näe, sen voi silti tunnistaa, kun pysähtyy hetkeksi tunnustelemaan. Samalla tavalla voi omia tunteitakin tunnustella ja miettiä, mistä tunteesta johtuu esimerkiksi, että sydän pompottaa, hymyilyttää tai kädet tärisevät.

❤️Tarvitset vain pussin ja muutamia eri tuntuisia esineitä. Jos mahdollista, ota yksi kylmältä tuntuva esine esim. kylmäpussi, jotain pehmeä, jotain kovaa ja jotain sileää. 

❤️Laita yksi esine pussiin kerrallaan ja jokainen lapsi saa vuorollaan kokeilla, mitä pussissa on. Toisille ei kuitenkaan saa paljastaa, ennen kuin kaikki ovat kokeilleet. (Tämä toimii samalla tunteiden sietämisen harjoituksena, muista olla ihan hiljaa vaikka kovasti haluaisit jo kertoa mitä tunsit!) 

❤️Lopuksi kaikki saavat kerto, mitä pussissa oli. Kiinnitä lasten huomio siihen, että esineen pystyi tunnistamaan näkemättä tunnustelemalla ja samalla tavalla omiakin tunteita voi tunnustella: Missä tämä tunne minussa tuntuu?Mikä tämä tunne on?

❤️Erilaisia esineitä tutkiessanne voitte jutella siitä, että kaikki tunteetkaan eivät tunnu samalla tavalla. 

❤️Lopuksi esineiden viereen voi valita tunnekortin sen mukaan, mikä tunne sitä tunnustellessa tulee mieleen.

Viimeksi eskarilaisten kanssa minulla oli pussissa lankarulla, pallo, lego, pehmolelu ja pikkuauto, joka oli aamun jääkaapissa viilentymässä. Tähän harjoitukseen kaikki jaksoivat pienryhmissä keskittyä, vaikka välillä salaisuuden pitäminen loppuun saakka olikin vaikeaa. Lopuksi jokainen sai valita yhden esineen viereen tunnekortin, sen mukaan, mikä tunne esinettä tunnustellessa tuli mieleen.❤️

- Lasten- ja nuorten tunnetaito-ohjaaja Tanja, Kaapuset

Tästä ostoksille


Kommentit