Kaapusten kanssa lapsi saa leikkiä ja luoda!

Kaapusten kanssa lapsi saa leikkiä ja luoda!

Kaapuset – pienet, värikkäät Viilis -planeetan asukkaat valloittavat lasten sydämiä ympäri Suomea (ja ehkäpä hieman aikuistenkin ;)). Mutta mikä tekee kaapusista niin erityisiä? Kyse on ennen kaikkea siitä, mitä kaikkea lapset voivat heidän kanssaan tehdä. Ja nimenomaan heidän, Kaapuset eivät ole vain "Ne tunnekortit", vaan paljon enemmän. Keräsimme tähän artikkeliin sinua inspiroimaan kokemuksia ja kuvia siitä, mitä kaikkea kaapusten kanssa voi tehdä ja kuinka ne saavat lapsen mielikuvituksen ja luovuuden lentoon. Tehdään yhdessä tunnetaidoista osa kokopäiväpedagogiikkaa.❤️


Saako näillä leikkiä?


"Saako näillä leikkiä?" On usein lasten ensimmäinen kysymys, kun he pääsevät tutustumaan Kaapusten tunnekortteihin. Ja vastaus on tietysti kyllä! Kaapuset eivät ole vain tavallisia tunnekortteja, vaan he ovat kuin lasten pieniä ystäviä joiden kanssa tutustutaan tunteisiin ja sukelletaan leikkeihin ja luovuuteen. Kaapunen jää helposti lasten mieleen ja sen pieni ja söpö olemus valloittaa ja ruokkii mielikuvitusta. Halusimme jo Kaapusten tunnekorttien suunnittelussa kiinnittää erityista huomiota siihen, ettei kyseessä ole vain kulmikas kortti vaan juuri tämän ihanan tunnehahmon koko olemus.  Kaapusten avulla lapset voivat ilmaista itseään ja omia tunteitaan monin tavoin. Leikki ja luovuus ovat lapsen tapa oppia ja siihen koko Kaapusten maailma perustuu. 


Näissä kuvissa kaapuset ovat päässeet mukaan retkelle, jossa lapset etsivät iloiselle kaapuselle iloiselta tuntuvia ja näyttäviä paikkoja ja asioita, vihaiselle vihaiselta ja surulliselle surulliselta. Rauhallinen kaapunen näyttää metsäpötköttelyn mallia.Kaapusten kirja löytyy useista kirjastoista ja antaa alkusysäyksen seikkailuun!


Kaapusten maailmaan tutustumista ja mielikuvitusta vauhdittaa Kaapuset - Ensimmäinen matka maahan kirja. Kirjassa kaapunen saapuu Maahan Tunnelmon päiväkotiin ja ajatuksena on, että tunnekorttien ja muiden materiaalien myötä kaapuset voivat saapua myös teille. Kirja on tarkoitettu luettavaksi rauhassa sivuilta löytyviä kysymyksiä yhdessä pohtien ja kuvia tutkien. 

Instagramista @tunnetaitokaapuset löydät vinkkejä kirjan monipuoliseen hyödyntämiseen. Kirja löytyy useista kirjastoista.Kaapusen yksinkertainen muoto ja tunteiden mukana muuttuvat värit ja kuviot mahdollistavat monipuoliset luovat projektit

Yksi kaapusten eduista on niiden yksinkertainen muoto ja tunteiden mukana muuttuvat värit ja kuviot, jotka mahdollistavat erilaiset luovat projektit. Kaapuset ovat samaan aikaan kuin tyhjä kangas, joka odottaa lapsen luovaa kädenjälkeä sekä samaistuttava tunnehahmo, jonka olemus muuttuu tunteen mukana. Myös Kaapusten kotiplaneetta Viilis, ruokkii mielikuvitusta kutsuen leikkiin ja seikkailuihin, joille vain mielikuvitus asettaa rajat. Kaapusen voi yhdistää kaikkeen toimintaan.

Yhdessä tehty Viilis -planeetta, kaapusten koti, kutsuu leikkiin! Minkälainen Viilis -planeetasta tulisi teidän ryhmän tekemänä?


Kaapusten kanssa lapsen on helppo olla luova ja ilmaista itseään ja tunteitaan monin tavoin. Sen yksinkertainen muoto ja tunteiden mukana muuttuvat värit ja kuviot mahdollistavat erilaiset luovat projektit. Tämä lumikaapunen on oiva esimerkki siitä, miten kaapuset voivat toimia inspiraation lähteenä luovassa työskentelyssä moninaisin materiaalein! Upea lumikaapunen syntyi 3-5-vuotiaiden ryhmässä.


Kaapunen taipuu myös ihaniin kädentaitoprojekteihin. 

Tässä leijuvat unikaverikaapuset.


Kaapuset leijuvat usein myös piirustuspaperille.

Kaapuset taipuvat monenlaiseen askarteluun. 

Tässä kaapunen on vapputunnelmissa!


Nämä ikkunamaalaukset ovat paitsi ihana yhteinen maalausprojekti, myös osa ruokakasvatusta. Oletko tullut ajatelleeksi, että ruokakin voi herättää monenlaisia tunteita? Kaapusten avulla voidaan käsitellä erilaisia tunteita ja tukea tunteiden ilmaisua. Kaapusten värit, ilmeet ja olemus auttavat lapsia tunnistamaan ja ilmaisemaan omia tunteitaan sekä ymmärtämään muiden tunteita. Nämä teokset on maalattu päiväkodin ruokailutilan ikkunoihin.


Visuaaliset kaapuset tukevat jokaisen osallisuuden toteutumista

Visuaaliset kaapuset ja runsaasti kuvatuetut materiaalimme sopivat mainiosti kaikille lapsille kielen kehityksen tasosta riippumatta ja olemme saaneet ihanaa palautetta kaapusten hyödyntämisestä myös S2-lasten kanssa. Näin vastasimme asiakkaan kysymykseen siitä, kuinka viittoa kaapunen.

Kaapuset ovat saaneet myös aikuiset puolelleen.

Kaapuset ovat saaneet monet aikuiset myös miettimään omia tunteitaan.

Meillä on myös ihania vakioasiakkaita. Kokeile sinäkin kaapusia ja ehkäpä sinustakin tulee yksi heistä.


Eivät ideat kaapusten kanssa vielä tähän lopu. Edellä olet nähnyt vain muutamia esimerkkejä siitä, miten kaapusten kanssa voidaan toteuttaa erilaisia luovia projekteja ja luoda leikkiympäristöä. Kaapuset opettavat monia tärkeitä taitoja ja samalla yhtä niistä elämän ehkä tärkeimmistä - tunnetaitoja. Lisää ideoita voit kurkata vaikkapa meidän instasta @tunnetaitokaapuset tai blogin muista postauksista.

Kaapusten kanssa oppiessa, leikkiessä ja luodessa vain mielikuvitus on rajana. He ovat enemmän kuin vain tunnekortit tai tunnekirja – kaapuset ovat sinun kanssasi lapsen tukena tunteiden äärellä.


Mikäli kaapuset eivät ole sinulle vielä tuttuja, mutta haluaisit tuoda tunnetaidot osaksi arkeanne helposti ja hauskasti, niin kannattaa lähteä liikkeelle kirjastamme Kaapuset - Ensimmäinen matka maahan ja Kaapusten tunnekorteista. Näin Kaapusten maailma tulee lapsille tutuksi ja samaistuttava hahmo on helppo ottaa mukaan halutessasi vaikka ihan kaikkeen toimintaan. Tunnetaitosalkusta sitten löytyykin jo ihan kaikki. :) Autamme mielellämme, joten jos sinulla on kysymyksiä, niin laita meille rohkeasti viestiä info@kaapuset.fi. 


Kaapuset on aivan uudenlainen kokopäiväpedagoginen lähestymistapa tunnetaitoihin. Tule sinäkin mukaan Kaapusten yhteisöön! 


Terveisin,

Tanja ja Teija Kaapusilta


P.S. Jos kaapuset ovat sinulle jo tuttuja, niin olisi aivan mahtavaa jos jakaisit kokemuksiasi meille. Jätä kommentti tähän blogitekstiin tai laita meille viestiä somessa tai info@kaapuset.fi ❤️


Kommentit