ELÄINTENVIIKKO 2023 - Huolihauki

ELÄINTENVIIKKO 2023 - Huolihauki

Vuoden 2023 eläintenviikon aiheena on kyvykkäät kalat! Ja siksipä jaamme nyt blogissakin HUOLIHAUKI- vinkkimme, koska tämä nokkela eväkäs onkin melkoinen taituri. 

Huolihauki havainnollistaa lapselle tunteiden syntymistä ja tunteiden purkamisen tärkeyttä. Mukaan saadaan ympäristökasvatusta, kun tutkitaan mikä lampeen kuuluu ja mikä ei. 

Askarrelkaa ohjeen avulla eläintenviikon kala-teeman kunniaksi omat eväkkäät. Tekstin lopusta löydät kuvat roskista ja lammenasukkaista, kopio molemmat kuvat Wordiin ja tulosta käyttöön!


Huolihauki yhdistää tunnetaidot ja ympäristökasvatuksen. Me Kaapusilla haluamme tuoda tunnetaidot osaksi lapsen jokaista päivää. Huolihauki on yksi esimerkki siitä, miten voi yhdistää useampia elementtejä oppimisen alueista tunnetaitoihin. Huolihauen ympärille saa helposti luotua laajemmankin projektin, leikkiä unohtamatta, lammen ja sen asukkaiden kanssa!

Tarvikkeet hauen toteutukseen:
-  vessapaperirullanhylsy
-  vanha sukka
-  pari askartelusilmää tai nappia
-  pahvia
-  liimaa

Tee näin:

Pujota hylsy sukkaan ja työnnä varsi hylsyn sisään. Näin kalalle muodostuu suu.

Leikkaa pahvista pyrstö ja evät. Kuviosaksilla saat evämäiset reunat. Selkäevä ja pyrstö pysyvät paremmin paikallaan jos niitä varten tekee pienet viillot hylsyyn. Liimaa evät paikalleen.

Liimaa kalalle silmät napeista tai askartelusilmistä

Tarvikkeet kiviin:
-  pieniä kiviä
-  maalia

Tee näin: 

- Maalaa kivet. Voit kirjoittaa niihin valitsemanne tunteet, mutta se ei ole välttämätöntä.

Lampi:

Tehkää lampi pahvista, silkkipaperista ja saatavilla olevista materiaaleista. Voitte esimerkiksi kerätä luonnosta kiviä ja oksia lammen rannoille. Ehkäpä näitä voisi kerätä retkellä oikealle rannalle tutkimaan miltä lammen ympäristö voisi näyttää?

Kuvat roskista ja lammen asukkaista voit kopioida Wordiin alta. Kuvat ovat 2 kpl A4 kokoista kuvaa. Tulosta ja leikkaa kuvat irti yksitellen.

Haulihauki harjoitus

Toimi näin:

Levitä roskat ja lampeen kuuluvat asiat askartelemaanne lampeen. Kerro lapsille, että lampi on hauen koti. Uita tai anna lasten vuorotellen uittaa haukea lammessa. Hauki pysähtyy eri kuvien kohdalla. Mitä hauki löytää?

Pohtikaa yhdessä kuuluvatko hauen löytämät asiat lampeen. Miten ne ovat joutuneet sinne? Millaisia tunteita lammesta löytyvät asiat saavat hauessa aikaan? Herättääkö kodin roskaaminen huolta tai pelkoa? Ystävät iloa? Kootkaa hauen sisään eri tunteiksi maalattuja kiviä sitä mukaan, kun keksitte millaisia tunteita hauki voisi kokea kuvien asiat kohdatessaan. Samalla lapsilta voi kysyä, mikä sinut tekee iloiseksi, vihaiseksi jne.

Kun olette keränneet muutaman kiven, sano lapsille, että kylläpä hauki nyt ui hitaasti. Ja se taitaa näyttää huonovointiselta. Mistä voisi olla kyse? Kerro, että hauki on kerännyt liikaa tunteita sisälleen ja sillä on raskas olo! (Anna lasten kokeilla kuinka painava hauki on.) 

Mikä voisi helpottaa hauen oloa? Aivan! Hauki voisi kertoa tunteistaan jollekin! Kuka se voisi olla? Ehkä sudenkorento tai sammakko? Vie hauki valitun ystävän luo ja kerro ystävälle mitä tunteita lammesta löytyneet asiat saivat aikaan. Pudottele kivet pois hauen suusta. Kysy lapsilta kenelle he kertovat jos pelottaa tai on tapahtunut jotain todella mukavaa?

Olisiko vielä jotain, mitä me ihmiset voisimme tehdä haukea auttaaksemme? Ehkäpä kerätä roskat lammesta ja muistaa, ettei roskia saa heittää luontoon. Matemaattista ajattelua saa mukaan laskemalla, kuinka monta roskaa lammesta löytyy.

Kädentaidot tulevat mukaan, kun ryhdytte tekemään omia kaloja. ❤️ 

Ihania hetkiä, keskusteluja ja oivalluksia huolihauen kanssa!


Etusivulle

Kommentit